Yemeklerinizi güzelleştirebileceğiniz en güzel 10 sosu sizler için derledik. İşte yemeklerinize lezzet katabileceğiniz 10 farklı sosun tarifi.
Yemek konusunda çoğu insanın damak zevki birbirinden farklıdır. Bu yemeklere katılan soslar yemeği bambaşka lezzetlere dönüştürebilir. Cafelerde ya da evimizin mutfaklarında tercih edilen çok fazla sos türü vardır.
Yemeklerde kullanılabilecek en lezzetli 10 sos
Ajvar sosu
Aioli sosu
Taze sarımsaklı sos
Chili thai sosu
Vinaigrette sosu
Harissa sosu
Guacamole sosu
Parmesanlı acı sos
Paprika sosu
Bezelyeli dip sos
Ajvar sosu nasıl hazılanıyor?
Mutfaklarda kullanılan Ajvar sosu özellikle Balkan ülkelerinin yemeklerinde tercih edilmesiyle biliniyor. İçinde fazlasıyla malzeme barındıran bu sosun yemeklere farklı bir lezzet kattığı söyleniyor. İte Ajvar sosunun malzemeleri;
4 adet büyük boy patlıcan
1 adet büyük boy kuru soğan
3 adet büyük boy etli kırmızı biber
3 adet büyük boy domates
3 dışsarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Ajvar sosu şöyle hazırlanıyor;
Bol miktarda su ile yıkanan ve ardından kurulanan patlıcanları ve etli olmak üzere seçtiğimiz kırmızı biberleri fırında veya ocak üzerinde ara sıra ters çevirerek közlemeliyiz.
Kuru soğan küçük parçalara bölüp yemek için olacak şekilde doğranmalı, sarımsaklarımız ise ince olarak kesilmeli. Kullanacağımız zeytinyağını büyük bir tavada kızartmalıyız.
Sarımsakları ve soğanları kokuları çıktığı zaman, diriliklerini gözle görülemeyecek hale geldiğinde orta derece ateşte pişirmeliyiz.
Domatesleri sap kısımları olmayacak şekilde ortadan ikiye bölmeli ve rendenin büyük kısmını kullanarak daha küçük parçalar haline getirmeliyiz.
Közlediğimiz patlıcan ve kırmızı biberlerin kabuklarını özenli bir şekilde çıkartarak küçük parçalar halinde doğramalıyız.
Közlediğimiz doğranmış olan patlıcan ve biberleri domatesli sosa eklememizin ardından, elimizdeki kahvaltılık sosu ekstra olarak 5 dakika daha orta ateşte bırakmalıyız.
Eklediğimiz 1 çay kaşığı tuz ve kırmızı toz biberden sonra sosu karıştırıyoruz. Eğer bu sosu uzun bir süre muhafaza etmek istiyorsak sos henüz soğumamışken büyük bir kavanozla saklamamız öneriliyor. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra ise kavanozu ters çevirmeliyiz. Ve güneş görmeyen bir yerde oda sıcaklığında 12 saat bekletiyoruz.
Oda sıcaklığında soğuyan ve dinlenen bu kahvaltılık sosu yaptığımız işlemlerin ardından buzdolabında korumalıyız. Sosunuz hazır olduğunda kızartma yanı dip sos, makana ve et sosları ya da kahvaltılarda yemeğinizi renklendirecektir.
Aioli sosu nasıl hazırlanır?
Yemeklerinizde kullanabileceğiniz Aioli sosu özellikle Akdeniz mutfağında sıkça görülen bir sos türüdür. Genellikle sebze yemekleri için kullanılan ve adından söz ettiren Aioli sosu çoğu insan tarafından lezzetiyle bilinir. Aioli sosu şöyle hazırlanmaktadır;
2 diş sarımsak
1 adet büyük boy yumurta sarısı
1 çay kaşığı deniz tuzu
1 tatlı kaşığı dijon hardalı 250 ml olacak şekilde zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Aioli sosu şöyle hazırlanıyor;
Sarımsakların kabuklarını soyuyoruz
Herhangi bir kabın içine deniz tuzunu, sarımsağı ve karabiberi alıp sarımsakları ezmeli ve tadını ortaya çıkarmalıyız.
Farklı bir kabın içinde ise yumurta sarısını, limonu ve dijon hardalını almalısınız. El blenderı veya çırpma teli ile çırpmalısınız.
Bu çırpma işlemine devam ederken zeytinyağını oldukça yavaş ve nazik bir şekilde damla damla yedirmelisiniz.
Karışımınız hazırlarken tam olarak bu esnada karışımınızda kesilmeler olacak. Bu anda zeytinyağı eklemeye son verip karışımınız toplanana kadar çırpın.
Aromayı değiştirdiğiniz anda çırpma işlemine son verip karışımın içerisine ezilmiş sarımsakları ekleyin.
Bu adımda biraz daha karıştırın. Tam bu evrede karışım size çok keskin geldiyse 2 yemek kaşığı kadar sıcak suyu zeytinyağını yedirdiğiniz gibi karışıma yedirebilirsiniz. Sıcak su karışımınızı yumuşatacaktır.
Eğer size tuzsuz geldiyse bu evrede kendinize göre istediğini
Beşamel Sos Tarifi (4-6 Kişilik)
50 g tereyağı ya da margarin
50 g un (tepeleme bir yemek kaşığı kadar, elenmiş)
500 g süt
1 küçük boy soğanla hazırlanmış Garnished Onion (defneli karanfilli soğan veya sadece bir defne yaprağı da olabilir)
Az tuz
İsteğe bağlı az miktarda beyaz biber veya muskat rendesi kullanılabilir.
Beşamel Sosun Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler
Beşamel sos ve beşamel sos türevleri, genellikle çeşitli gratenlerin hazırlanmasında kullanılır.
Sos Oror (Sauce Aurore): Beşamel sos hazırlanırken, un kavrulduktan sonra sosun miktarına göre 1–2 çorba kaşığı domates salçası eklenir. Diğer işlemler aynı biçimde yapılır.
Kullanıldığı Yerler: Yumurta çeşitleri ve tavuk, hindi gibi yemeklerle kullanılabilir.
Sos Şantili (Sos Chantilly): Koyu kıvamlı hazırlanmış bir ölçek beşamel sosa, 2 ölçek çırpılarak köpürtülmüş krema eklenip karıştırılarak hazırlanır.
Kullanıldığı Yerler: Beyaz etlerle kullanılır.
Sos Nantu (Sos Nantua): Bir su bardağı beşamel sosa, 6-7 damla konyak veya brendi, ½ su bardağı krema eklenip karıştırılır. Karışıma ½ su bardağı ezilmiş kerevit, ince doğranmış karides veya yengeç eti eklenerek hazırlanır.
Kullanıldığı Yerler: Yumurtalar, balıklar ve kabuklu deniz ürünlerinde kullanılır.
4.Sos Morney (Sos Morney): Beşamel sosun içerisine, 60-70 gram kadar rendelenmiş eski kaşar ya da permasan peyniri, az miktarda acı toz biber eklenip karıştırılarak hazırlanır.
Kullanıldığı Yerler: Beyaz etler ve sebzelerde kullanılır.
2.Domates Ve Soğuk Tereyağı Sosları
2.1 Domates sosu (Sos Tomate)
Türk mutfak kültüründe ayrı bir yeri olan domates, yemeklerde en sık tercih edilen besinlerden biridir. Birçok yemeğimizin hazırlanmasında (makarna, pilav, balık, sebzeler vb.) domates püresi veya salçası kullanırız. Domates, rendelenip biraz tuz ve zeytinyağı ile lezzetlendirildikten sonra bile hiç işlem görmeden sos olarak kullanılabilecek kadar güzel bir sebzedir.
Domates Sos Tarifi (1/2 Litre İçin)
Margarin 30 g
40 g soğan (küp küp doğranmış)
40 g havuç (küp küp doğranmış)
25 g kereviz (küp küp doğranmış)
1 adet defne yaprağı
1 dal taze veya 1 çay kaşığı kuru kekik
½ diş dövülmüş sarımsak
1 silme yemek kaşığı un
300 g concasse* hazırlanmış veya püre halinde domates
30 g domates salçası
400 ml (2 su bardağı )et suyu
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
Domates olmadığı zaman ¼ ölçüsünde salça kullanılabilir.
Domates Sosu Türeyenleri Ve Kullanıldığı Yerler
Domates sosu; makarnalar, sebzeler ve çeşitli sosların türetilmesinde kullanılır.
Portuguaz Sosu (Sauce Portugoise)
Kullanıldığı Yerler: Balıklar, kümes hayvanları, yumurtalar ve çeşitli etlerde kullanılır.
Provençal Sos (Sos Provencale)
Kullanıldığı Yerler: Balıklar, yumurtalar ve küçük et parçaları ve süt dana için kullanılır
Düksel Sosu (Sauce Duxelles)
Kullanıldığı Yerler: Balıklar, tavuk, yumurtalar ve diğer etlerde kullanılır.
2.2 Soğuk Tereyağından Hazırlanan Soslar
Oda sıcaklığındaki yarı katı halde bulunan tereyağı, sade haliyle de lezzetli olmasına rağmen, içerisine farklı lezzetler katan ot, baharat ve diğer malzemeler karıştırılarak oluşan bu karışımlar da sos yerine kullanılır. Izgaradan yeni alınmış sıcak bir dilim et parçasının üzerine koyulduğunda, etin sıcaklığında yağ erirken içindeki ot ve baharatların tadı, ete ve yemeğe hem yumuşaklık hem lezzet katar.
Tereyağının kaliteli ve taze olması önemlidir. Oda sıcaklığına getirilen tereyağı, çırpma teli ile 20 dk çırpılarak kabartılır, içerisine malzemeler eklendikten sonra tekrar çırpılır. Yağlı kağıtla sarılıp 4-5 cm’lik rulo yapılır. Dondurulur ve gerektikçe dilimler halinde kesilerek kullanılır.
Tereyağında Hazırlanan Sosu Türeyenleri Ve Kullanıldığı Yerler
Sade Limonlu Bör Kompoze (Beurre Composè): 250 g için malzemeler: 225 g tereyağı, 1 çay bardağı (100 ml) limon suyu, ½ çay kaşığı tuz, ½ çay kaşığı beyaz biber, 1 tabaka yağlı kağıt vb.
Kullanıldığı Yerler: Izgara etler, sebzeler, balıklar, yumurtalar kanepeler
Ançuezli Bör Dançoaz (Beurre d’anchois): Hazırlanan 250 g’lık Bör Komponze’ye, 150 gr ançuez filetosu ince kıyılarak eklenir. Yukarıdaki gibi hazırlanarak saklanır.
Kullanıldığı Yerler: Izgara balıklarda kullanılır.
Mayonez ve Karabiberli Bör Metrdötel (Beurre Maitre D’hotel): Hazırlanan 250 g’lık Bör Kompoze’ye, 75 gr çok ince kıyılmış maydanoz ve ½ çay kaşığı beyaz biber eklenerek hazırlanır. En çok bu şekli kullanılır ve bu isimle bilinir.
Kullanıldığı Yerler: Izgara etler, haşlama sebzeler, balıklar, yumurtalar vb. kullanılır.
Dereotlu Bör Danets (Beurre d’anetis): Hazırlanan 250 g’lık Bör Kompoze’ye, 50 g çok ince kıyılmış dereotu eklenerek hazırlanır.
Kullanıldığı Yerler: Soğuk ordövr tabağında, peynirlerin yanında dilim dilim, kanepelerde vb. yerlerde kullanılır.
Sarımsaklı Bör Dayal (Beurre d’ail): Hazırlanan 250 g’lık Bör Kompoze’ye, 100 gr çok ince kıyılarak macun haline getirilmiş sarımsak eklenerek hazırlanır.
Kullanıldığı Yerler: Izgara etler, balıklar ve kanepelerde kullanılır.
0 Yorumlar